Siirry pääsisältöön

Tama on rassismi

HUOM! Mielensäpahoittajien ja ammattiloukkaantujien suositellaan jättämään tämä teksti lukematta! En ole vastuussa nenään vedettyjen herneiden aiheuttamista vahingoista.

Olen kotoisin Jakomäestä, jossa vietin 19 vuotta elämästäni. Jakomäki on tunnetusti "huono-osaisten" lähiö, jonka työttömyysaste on Helsingin suurin (2011: 15,1%), korkeakoulututkinnon suorittaneiden asukkaiden määrä alhaisin (2012: 9,6 %) ja viidesosa (2010: 20,4%) jakomäkeläisistä on maahanmuuttajataustaisia. Karuista luvuista huolimatta Jakomäki on ollut upea paikka kasvaa.
Olen saanut lapsena temmeltää monipuolisen luonnon keskellä, elää paikassa, jossa kaikki tuntevat tai vähintään tietävät toisensa ja jonka monipuolisen väestön keskellä vallitsee ainutlaatuinen yhteishenki. Voisin selittää ummet ja lammet lapsuudestani Helsingin ehkä tunnetuimmassa lähiössä, mutta tällä kertaa keskityn maahanmuuttajiin. Keitä ovat nämä tyypit, jotka "vievät meidän naisemme, verorahamme ja työmme"?

Kaikki varmaan tietävät rasististen Eino-Erkkien perusväitteet maahanmuuttajia vastaan. Haluan aluksi antaa omat vastineeni kyseisiin näkökulmiin.

Maahanmuuttajat vievät naisemme
Hyvä Eino-Erkki, jos kaljamahainen kaljuuntuva olemuksesi ei viehätä naisia, ei siitä voi syyttää maahanmuuttajia. Ihmisillä on kumma tapa syyttää aina muita sen sijaan, että miettisivät olisiko itsessä mitään vikaa.  

Maahanmuuttajat vievät verorahamme
On totta, että maahanmuuttajat saavat enemmän sosiaalitukia kuin kantaväestö. En miellä sitä maahanmuuttajien viaksi, vaan syytä saa mielestäni etsiä työnantajista ja sosiaalitukien rakenteesta. Maahanmuuttajien on paljon vaikeampi löytää töitä ja monesti työnantajat hylkäävät hakijat vieraskielisen nimen perusteella. Näin on tapahtunut myös omassa työpaikassanikin. Yleisesti maahanmuuttajat tekisivät mielellään töitä, mutta rasistiset työnantajat eivät halua niitä antaa.
Sosiaalisessa mediassa liikkuu jatkuvasti huhupuheita, kuinka maahanmuuttajat saavat sossulta niin autot, vaatteet, vuokrarahat ja kaiken tämän lisäksi vielä 3000 euroa käteen. Viimeinen samantyylinen lukemani huhupuhe kertoi, että maahanmuuttaja olisi saanut sossun maksusitoumuksella 8600 euron kultapaikat hampaisiinsa. Suhtaudun vastaavanlaisiin puheisin erittäin varauksella. Puheita ilman minkäänlaisia todisteita tai juttuja jotka alkavat "kuulin kaverin kaverilta..." pidän vain vihapuheina, joiden tarkoitus on lisätä maahanmuuttajavihaa entisestään.
Mielestäni sosiaalitukien pitäisi olla jotenkin vastikkeellisia ja kannustaa saajaa parantamaan itse elämäntilannettaan. Tällä hetkellä tuen saajaa rokotetaan opiskelusta ja pahimmassa tapauksessa hän voi menettää tukensa, jos yrittää parantaa tilannettaan opiskelemalla. Olen sitä mieltä, että tukien saamiseksi täytyisi käydä jollain tai useilla kursseilla, jotka voisivat liittyä suomen kielen opiskeluun tai vaikka yrittäjyyteen.

Maahanmuuttajat vievät työmme
Siis mitä...? Ensiksi Eino-Erkki väität, että maahanmuuttajat ovat lusmuilevia laiskottelijoita ja seuraavaksi väität heidän vievän työsi. Jälleen Eino-Erkki voisi katsoa peiliin ja ehkä jopa kehittää itseään ja jatkokouluttautua. Työmarkkinoilla kun koulutus edelleen määrittää hyvin pitkälti työntekijän haluttavuutta.

Täytyy myöntää, että olen itsekin ollut hieman rasistinen. En ensimmäisellä luokalla ollessani halunnut yhteistä luokkakuvaa, koska luokallamme oli somalitaustainen Amin. Tutustuessani Aminiin huomasin hänen olevan mukava ja huumorintajuinen sälli, joka varmasti tulee pärjäämään elämässään. Koska viidesosa jakomäkeläisistä on maahanmuuttajataustaisia, tutustuin pakostikin moniin heistä. Tuntemani mamut ovat olleet esimerkillisiä nuoria: yläasteella ollessani suurin osa kantasuomalaisista poltti ja joi, mutta ei maahanmuuttajanuoret. Kaikki tuntemani maahanmuuttajanuoret jatkoivat opiskelua peruskoulun päätyttyä. Valitettavan moni entinen tuttu on nykyään riippuvainen alkoholista tai huumeista. Silti yksikään noista tutuista ei ole maahanmuuttaja. He kaikki ovat kantasuomalaisia tai vain toinen heidän vanhemmista on suomalainen.

En  pidä maahanmuuttajia sen parempina ihmisinä kuin meitä suomalaisia. Enkä pidä suomalaisia parempina ihmisinä kuin maahanmuuttajia. Minulle on tärkeintä millainen henkilö on ihmisenä ja minkälaisia tekoja hän tekee. Mulkku henkilö on mulkku, oli hän sitten musta, ruskea, keltainen, valkoinen tai vaikka vihreä. En voi sietää rasismia - millä oikeudella joku nostaa itsensä jalustalle sen takia, että hän on valkoinen? Entinen ystäväni oli erittäin rasistinen ja hän saattoi heittää vitsiä somalien yliajamisesta. Hän onkin entinen kaveri hyvästä syystä. Luulen, että rasismi johtuu suurimmalta osalta ennakkoluuloista ja siitä, etteivät nämä rasistit ole tutustuneet yhteenkään maahanmuuttajaan.

Mielipiteistäni huolimatta en olisi valmis päästämään Suomeen kaikkia halukkaita. Pakolaisille ja maahanmuuttajille tulee järjestää kotoutusta, jotta he oppivat suomen alkeet ja hieman suomalaisista tavoista. Kotoutukseen on hyvä panostaa, jotta mamut pääsisivät mahdollisimman nopeasti suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi ja voisivat ansaita itse leipänsä. Suurin ongelma on kuitenkin näiden Eino-Erkkien pääkopissa. Eiväthän maahanmuuttajat voi kotoutua kunnolla, kun kanssaeläjät suhtautuvat heihin vihamielisesti.

Tänä syksynä on tapahtunut näitä "katujengi hyökkäyksiä", joissa tekijät ovat olleet pääosin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Teot ovat vastenmielisiä ja tekijöiden tulee vastata teoistaan. Näen kuitenkin tekojen taustalla suomalaisten rasismin aiheuttamaa katkeroitumista ja vihaa, joka nyt purkautui aivan väärillä tavoilla. Mikä siinä on niin vaikeaa kohdella toisia arvostavasti ja kunnioittavasti, puolin ja toisin?

Ps. Minun oli tarkoitus julkaista tämä teksti vasta myöhemmin, mutta tänään luin erittäin osuvan kolumnin aiheeseen. Roosa Murto kuvailee hienosti rasismia: "Ihonväriin kohdistuva vihamielisyys uppoaa paljon syvemmälle kuin moni muu syrjintä, koska se kytkeytyy niin vahvasti omaan historiaan. Se ei ole vain loukkaus itseä, vaan koko taustaa kohtaan, ja juuri se tekee siitä niin kipeää. On hyvin väsyttävää joutua kerta toisensa jälkeen puolustelemaan jotakin, mitä ei voi muuttaa. Ja mikä pahinta, monille se on arkipäivää ja paljon raaemmalla tavalla. Se, mikä on minulle ja muille reissaajille vain pieni, ohimenevä kokemus, on monelle koko elämän jatkuva taistelu. Suomessakin.
Ja siitä ei tule syyllinen, vaan pohjamutia myöten vihainen olo."

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus! Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla lisää millaista oli kasvaa Jakomäessä. Siitä paikast kun kuulee kaikenlaista. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Lupaan kirjoittaa joku kaunis päivä lapsuudenmuistoistani Jakomäestä!

    VastaaPoista
  3. Mielipiteestäsi. Sanot etteivät mamut pääse töihin koska rasistiset työantajat eivät sitä anna heille. Kuitenkin: " Kotoutukseen on hyvä panostaa, jotta mamut pääsisivät mahdollisimman nopeasti suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi ja voisivat ansaita itse leipänsä. Miten he ansaitsisivat kun ne työnantajat eivät sitä työtä anna.Meitä suomalaisiakin on työttöminä.Korkeasti koulutettujakin. Rasimia kohdistuu myös meihin valkoisiin sitä ei vain myönnetä. Tai ymmärretä. Sosiaalituista. Olen itse kuullut sosiaalialalla työskentelevältä mamujen etuuksista. En tuttavan tutulta.Tervetuloa Itäkeskukseen katsomaan keitä sen kahviloissa istuu aikaansa tuhlaamasta. Ei rasismia vain tosiasioita. Mikäli tämä luetaan rasismiksi silloin kielletään totuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matalapalkkaisilla aloilla työskentelee myös koko joukko kantasuomalaisia. Ei suomalaisille tarjota työpaikkoja sen paremmin.Millä selittyy korkea työttymyysluku valtaväestön joukossa ? Olen samaa mieltä, työnhakijat pitäisi määritellä kykyjen ja osaamisten kautta, ei ihonvärin. Työtoverinani on etiopilaissyntyinen mies. Korkeakoulutettu. Oletan, ettei mamujen tarvitse erikseen hakea, saati todistaa tuen tarvita. Eikä vuosittain todistaa, että sairaus, joka on parantumaton on sitä myös seuraavana vuotena ellei toisin todisteta. Propaganda voi olla myös kantasuomalaisiin kohdistuvaa. Asia, jolta suljetaan silmät.

      Ps. Yhdenvertaisuudesta voidaan puhua sitten kun valtaväestö on tasa-arvoinen mamujen kanssa. Tasa-arvoisuuden nimissä mamutkin voisivat näkyä leipäjonossa.

      Poista
  4. Kiitos kommentistasi! En sano, etteivät mamut saisi mitään työtä; matalapalkkaisilla aloilla työskentelee valtavasti maahanmuuttajia. Kommentillani viittasin siihen, että työnantajien asenteiden olisi hyvä muuttua, jotta mamut voisivat oikeasti juurtua Suomeen kehittämällä itseään ja osaamistaan paremman työn toivossa/ansioista. Kyllä, valitettavasti kaikissa yhteiskuntaluokissa on työttömiä, mutta miksi vain suomalaisille pitäisi tarjota työpaikkoja? Minusta työnhakijat pitäisi määritellä kykyjen ja osaamisten kautta, ei ihonvärin. Kiitos kutsusta, mutta käyn nyt jo lähes päivittäin itiksessä :)
    Noista sosiaalituista... tiedän, että mamut saavat kantasuomalaisia enemmän tukia, mutta sitä selittää myös suurempi työttömyys. Valitettavasti somessa pyörii jatkuvasti mamu vastaista propagandaa, joissa levitetään väärää tai muunneltua totuutta ja näin pyritään saamaan entistä enemmän vihaa maahanmuuttajia kohtaan.

    Ps. En kannata sitä, että Suomeen otettaisiin kaikki maahan pyrkivät mamut, mutta täällä asuvia pitäisi kohdella yhdenvertaisesti kantasuomalaisiin nähden. Lisäksi minusta karkottamiskäytäntöjä voisi kiristää niin, että toistuvasti rikoksia tekevät mamut karkotettaisiin Suomesta.

    VastaaPoista
  5. Kuinka laajaa ja keihin kohdistuvaa rasismi mielestäsi on? "Musta ylivalta (engl. black supremacy) on ideologia, jonka mukaan erittäin tumma-/mustaihoiset eli negridit ovat parempia ja ylempiarvoisempia kuin muut ihmisryhmät. Mustaan ylivaltaan kuuluu olennaisena osana antisemitismi ja rasismi sekä väkivalta valkoihoisia kohtaan". Rasismi ei ole yksisuuntaista vaan sitä esiintyy KAIKKIALLA ja kaikkeen. Usein se, että vaaditaan omien tapojen ehdotonta hyväksymistä kulttuuriin vedoten, silmikoiden takaa, aiheuttaa ehkäpä hyväksyttävääkin kielteistä asennetta. Neekeripusujen nimien vaihtaminen rasistisina lienee lähinnä vitsi?
    Viimeaikainen joukkoraiskaus, vuoden takainen tappo ym eivät ole omiaan auttamaan, jotta päästäisiin ennakkoluuloista. Päinvastoin.
    Talo elää tavallaan, vieraat kulkee ajallaan. Meitä, kantaväestöäkin tulee myös kunnioittaa eikä arvostella ja vaatia jakamaan kaikki minkä omistamme.Kaikki arvostellu EI ole rasismia, mielipiteenilmaisu on hyväksyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa tykätä kommentistasi :) Olen kanssasi samaa mieltä, että kaikki arvostelu ei ole rasismia ja tottakai jokaisen pitää voida ilmaista mielipiteensä.

      Mielestäni rasismi kohdistuu sekä maahanmuuttajiin että kantaväestöön, tosin maahanmuuttajiin luultavasti enemmän. Monille suomalaisille ihminen on mamu, jos hänen ihonvärinsä on tummempi kuin meidän valkonaamojen. Kovin moni ei ota huomioon, että Suomessa on toisen- ja jopa kolmannen polven maahanmuuttajia hyvin paljon. Minusta näiden ryhmien rinnastaminen on iso virhe, sillä useammat Suomessa syntyneet maahanmuuttajien lapset ovat paljon sopeutuskykyisempiä ja "suomalaisempia" kuin tänne muuttavat ulkomaalaiset. Viime aikoina vihanlietsonta on lisääntynyt entisestään ja se aiheuttaa yhä isompaa kuilua näiden kahden ryhmien välille. Ainakin mitävittua "lehti" julkaisee jatkuvasti totenaan pitämiä propaganda uutisia. Toisissa jutuissa on toki perää, mutta enemmänkin tuo "lehti" näyttäisi pyrkivän lisäämään maahanmuuttokriittisyyttä.

      Toki myös maahanmuuttajien keskuudessa esiintyy hyvin paljon rasismia meitä suomalaisia kohtaan. Vietimme kerran aikaa yhden somalipojan kanssa ja ohitsemme sattui kulkemaan pari somalialaislasta, jotka kysyivät tutultamme, miksi hän on suomalaisten kanssa. Tuttumme ihmetteli kysymystä ja vastasi lapsille, että totta kai hän voi olla myös meidänkin kaveri. Kokemusteni perusteella sekä suomalaisten että maahanmuuttajien olisi hyvä tutustua toisiinsa, jotta ennakkoluulot vähenisivät.

      Minusta ideaalisin tilanne olisi se, että voisimme oppia puolin ja toisin toisiltamme. Yksikään kulttuuri ei ole pelkästään "hyvä" tai "paha"; kaikissa on niitä molempia. "Maassa maan tavalla" on lause, jota kuulee usein maahanmuuttokriittisten suusta. Totta, tänne muuttavien tulisi sopeutua yhteiskuntamme normeihin ja sääntöihin, mutta emme voi olettaa tai vaatia maahanmuuttajan hylkäävän entisen kultuurin kokonaan ja omaksua suomalaiset tavat ehdoitta. Mielestäni voisimme oppia somalialaisilta perheen arvostamista; heille perhe on ehdottoman tärkeä ja perheenjäsenistä pidetään huolta. Suomalaisilta taas voisi ottaa mallia ahkeruudessa ja työn arvostamisessa.

      Luin muutama päivä sitten osuvan kolumnin, joka kertoi ennakkoluulojen muodostumisesta. Sen voi lukea osoitteesta http://www.metro.fi/kolumnit/a1387810295291.

      Poista
  6. Miten voi olla mahdollista, että Suomessa on toisen- ja jopa kolmannen polven maahanmuuttajia hyvin paljon. Eikö heidän pitänytkään palata takaisin kotimaahansa kun olot siellä paranee. Lehtitietojen mukaan olosuhteet esim Somaliassa eivät enää ole sellaiset etteikö sinne voisi viimeinkin palata. Missä on heidän isänmaanrakkautensa. Kun Suomessa saa kaikkea tarvitsemaansa ja vähän ylikin isänmaa näyttää unohtuneen.
    Onko ihmeellistä kun heitä kohtaan tunnetaan vihamielisyyttä saavathan he kaiken mikä kuuluisi suomalaisillekin. Ehkäpä järjestyksen kuuluisikin olla ensin suomalaisille sitten vasta muille mikäli jotain jää.
    Suomen on rakentanut sukupolvi, joka yrittää nyt tulla toimeen pienellä eläkkeellään ja samaan aikaan ulkolaisia kohdellaan silkkihansikkain. Eikö viimeinkin voitaisi myöntää, että olemme tässä hyväntahtoisuudessamme menneet jo liian pitkälle. Hoidetaan ensin omat kansalaisemme ja muut ongelmamme. Mikäli rahaa vielä jää yli niin katsotaan sitten....
    Silmät auki. Suomi hukkuu tyhmään hyväntahtoisuuteensa. Tyhmää aina huijataan ja tyhmä ei sitä huomaa.

    Allaoleva teksti kertoo sekin ennakkoluulojen muodostumisesta.Osoite:
    http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/31/somalien-perheenyhdistaminen-suomalaisperheisiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ei olisi mahdollista, että Suomessa on toisen- ja kolmannen polven maahanmuuttajia? Minusta termi "maahanmuuttaja" kertoo kaikeen oleellisen; henkilö on _muuttanut_ maahan. Muutenhan häntä kutsuttaisiin "maassaoleskelijaksi". Puhut vain somaleista, eivätkö venäläiset, virolaiset, espanjalaiset tai vaikka kiinalaiset maahanmuuttajat ole sinulle ongelma? Jo tämä paljastaa, että ongelma sinulle on somalit, eivät maahanmuuttajat yleisesti.
      Minusta Suomeen synytynyt ja koko ikänsä täällä asunut henkilö on suomalainen, on hänen vanhempansa kotoisin mistä päin maailmaa tahansa. Miksi tälläinen henkilö ei olisi oikeutettu aivan samoihin tukiin kuin kaikki muutkin suomalaiset?

      Linkkaamassasi blogiteksissä mainitaan: "Maahanmuuttajat eivät kotoudu Suomeen, koska he asuvat omilla asuntoalueillaan, jotka ghettoutuvat ajan myötä. Sosiaaliturva takaa sen, ettei tarvitse kotoutua, ei oppia suomen kieltä, saatikka että pitäisi omalla työllään elättää itsensä."
      Maahanmuuttajat asuvat tasan siellä, mistä he saavat asunnon. On kaupunkien omaa tyhmyyttä antaa mamuille asuntoja vain tietyistä alueista. Itse olen kotoisin Helsingin "ghetosta", Jakomäestä. Sen ghettoutumisen taustalla eivät ole maahanmuuttajat, vaan yhteiskunnan kelkasta pudonneet kantasuomalaiset. Jakomäessä juodaan viinaa, vedetään kamaa ja tehdään rikoksia. Ennakkoluuloistasi poiketen suurin osa tekijöistä on aivan tavallisia suomalaisia. Taidat tuntea "mitä vittua" lehden. He väittivät hiljattain, että somalialaiset olisivat järjestäneet joukkotappeluja Jakomäessä. Kummallista, sillä yksikään jakomäkeläinen ei ole tappeluita päässyt todistamaan. Taitaa nuo joukkotappelija-somalit kuulua samaan sarjaan kun postininjat...

      Blogissa kritisoidaan perheenyhdistämisohjelmaa. Siihen minäkin suhtaudun varauksella, koska sitä on erittäin helppo käyttää hyväkseen ja se mahdollistaa jopa ihmiskaupan. On kuitenkin päättäjiemme vika pitää yllä ohjelmaa tämänkaltaisenaan. Myös tukisysteemi on erittäin vanhentunut. Nyt tukia saadaan useammalta eri taholta ja tieto ei kulje kunnolla näiden tahojen välillä. Minusta kaikki etuudet pitäisi olla yhden tahon alla, jolloin vältyttäisiin turhalta byrokratialta. Tukien myöntämisperusteita pitäisi myös tarkastella uudelleen. Olen lähipiiristäni saanut todistaa, kuinka sairauden takia työelämästä hetkellisesti poistuva ei meinaa saada hänelle kuuluvia tukia, vaikka hänellä on esittää lääkärintodistus. Sosiaalitukia taas tunnutaan jakaa jokaiselle, joka niitä vain keksii pyytää. Havaintojeni mukaan tämä koskee niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajiakin.

      Poista
  7. Totta, maahanmuuttaja on muuttanut maahan. Maassaoleskelija on siipeilijä. Maahanmuuttajat tulevat tekemään töitä. Somalit erottuvat muista paitsi kovan äänenkäyttönsä myös kahviloissa ym oleskelunsa takia. Siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Venäläiset, virolaiset jne näkyvät päässeen työelämään kiinni. Kiinalaiset ovat perustaneet ravintoloita ahkeria kun ovat. Siten he eivät myöskään ole niin suuri ongelma. Kuitenkaan en heitäkään enää haluaisi Suomeen. Yhtä ainoaa somalialaista kuppilaa en ole nähnyt. Oman yrityksen perustaminen mahdollistaisi työllistymisen.

    Rasismikortti niin helppo nostaa ylös. Realistinen ajattelu tuntuu usein olevan mahdotonta. Syynä mielipiteisiini ei ole rasismi vaan aito huoli meidän suomalaisten tulevaisuudesta. Haluammeko olla ulkopuolisia maassamme. Pian olemme.Olen myös vakaasti sitä mieltä ettei puolestamme sodittu vain jotta luopuisimme itsenäisyydestämme vapaaehtoisesti. Perheidenyhdistämispolitiikka pitää siitä huolen.Kun siihen menty ei siitä pois päästä.
    Perheet tulisi yhdistää myös käänteisesti, kun joku palaa jostain syystä kotimaahansa tulee perheet yhdistää.
    Edelleenkään en ymmärrä mikseivät ne, jotka tulivat sotaa tms pakoon palaa takaisin olojen rauhoittua. Se oli tarkoitus.

    Tukia maksetaan veroista saaduilla maksuilla. Jokainen voi tarkistaa tilin saatuaan,että palkasta on verot maksettu.Siispä kaikilla, jotka ovat veronsa maksaneet on oikeus tukiin.
    Maahantulijat eivät kotoudu Suomeen niin kauan kuin he pitävät kiinni kaikesta kulttuuriinsa liittyvästä. Emme kai halua luopua omasta kulttuuristamme .Maassa maan tavalla.
    Olen elänyt koko ikäni Itä-Helsingissä ja nähnyt sen nousun ja ...tuhon.

    En tunne "mitä vittua" -lehteä, puhun omasta puolestani, omine mielipiteineni. En kenenkään muun suulla.

    Tuet. Niiden saaminen on monen mutkan takana, joten ne jää helposti saamatta. Ainakin mikäli joutuu ne itse anomaan, koettu on. Ja tosiaankin, kaikki pitää erikseen anoa. Asia, jota on tullut monasti kirottua. Tukisysteemi on erittäin vanhentunut. Ei kuitenkaan auttamattomasti mikäli tahtoa riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin pääkaupunkiseudulla somalialaistaustaiset henkilöt työllistyvät kohtuullisesti matalapalkka-aloilla. Käsittelen työssäni yritysten papereita ja olen kyllä törmännyt yrityksiin, joita pyörittää somalialaistaustaiset henkilöt. Metro -lehden mukaan somalialaisilla on vahva into yrittäjyyteen: http://www.metro.fi/uutiset/a1387810349971
      Työllistymisen ongelmana näen kaksi asiaa; ennakkoluuloiset työnantajat ja tukijärjestelmä, joka passivoi (myöskin kantasuomalaisia).
      Olen itse nähnyt työssäni ennakkoluuloisen työnantajan. Eräs somalialaistaustainen nuori haki työpaikkaani työharjoitteluun. Siis sellaiseen, joka ei maksa työnantajalle yhtään mitään. Työnantajani ei halunnut "sellaisia ählämeitä" harjoitteluun. En ihmettele yhtään, että työllistyminen on hankalaa...

      Totta, rasismikortti vedetään herkästi esille. Ennakkoluulojen ja rasismin välinen ero on pieni. Olin kerran entisen ystäväni auton kyydissä, kun muutama somalialainen ylitti tien suojatiellä. Tuttavani tokaisi "vois ajaa noiden yli" mukamas vitsillä. Tässä tapauksessa kyseessä on ehdottomasti rasismista, joka yököttää minua. Että vitsaillaan toisten yli ajamisesta, vaikka nämä henkilöt eivät ole tutulleni koskaan mitään pahaa tehneet. Heidän alkuperänsä riitti tuttuni vihaan. Hän onkin hyvästä syystä entinen ystävä...
      Ennakkoluulot taas... ne ovatkin hieman hankalempia asioita. Nehän syntyvät siitä, mitä media kirjoittaa, mitä ihmiset puhuvat toisilleen ja mitä me näemme ympärillämme. Sinä näet kovaäänisiä, kahviloissa maleksivia henkilöitä, jotka eivät halua tehdä työtä. Voisiko tilanne olla niin, että kahvilassa malekseleminen johtuu siitä, että töitä ei saa vaikka kuinka hakisi? Malekselevat useat kotiäiditkin kahviloissa päivisin, eiköhän sama oikeus kuulu myös somalialaistaustaiselle kotiäidille, vai?
      En väitä, etteikö somalialaisten joukossa olisi näitä lusmuilijoita, joita työt eivät edes kiinnosta kun rahat elämiseen saadaan ilman työtäkin. Tuomitsen tuollaisen vastuunpakoilun, harrastaa sitä sitten suomalainen tai somalialainen.
      Ennakkoluuloja voisi vähentää puolin ja toisin, jos vain tutustuisimme toisiimme. Ei se Ahmed niin paha ihminen ole kuin kuvittelet.

      Vaikka puhunkin yleisesti maahanmuuttajien puolesta, suhtaudun kriittisesti uusien maahanmuuttajien tänne ottamisesta. Tämän hetkinen kotouttaminen ja tukipolitiikka on niin kieroutunutta, että systeemiä on aivan liian helppo käyttää hyväkseen. Kuitenkin suurten ikäluokkien eläköityminen on ongelma tulevaisuudessa. Tällä hetkellä töitä ei riitä kaikille, mutta tulevina vuosina tilanne tulee muuttumaan. Matalan syntyvyyden maassa tulemme tosiaankin tarvitsemaan maahanmuuttajia. Jotta voisimme maksimoida hyödyt, tulisi kotouttamis- ja tukipolitiikkaa muuttaa työhön kannustavaksi järjestelmäksi.

      Tiesitkö, että Suomi saa maahanmuuttajista enemmän varoja kuin käyttää heihin? Aiheesta voit lukea Hesarista: http://www.hs.fi/kotimaa/a1371505625246.
      Eräs lause kuvaa hyvin ennakkoluuloja, jotka kohdistuu somalialaisiin (ja muihin afrikkalaisiin): "Nigeriasta ja Kongosta saapuneet insinöörit, lääkärit ja tuomarit ovat Suomessa taksikuskeina ja siivoojina. Sen sijaan täysin nollasta aloittaneet aasialaiset ovat töissä tai toimivat yrittäjinä", Mohamed sanoo."

      Ymmärrän kantasi "itsenäisyyden luopumisesta". Minusta termi on kuitenkin aika ontuva. Tällä hetkellä Suomessa asuvista henkilöistä reilu 5% on ulkomailla syntyneitä henkilöitä. Joten emme ole vielä aikoihin jäämässä "ulkopuolisiksi". Itsenäisyydestä luopuminen on tapahtunut jo kauan aikaa sitten, vuonna 1995, jolloin liityimme EU:n. Sen myötä ylin päätäntävalta siirtyi EU:lle ja myös yhdestä itsenäisen valtion tunnusmerkistä, omasta valuutasta, luovuttiin.

      Poista
  8. Olisi mielenkiintoista kuulla edes yhden yrityksen nimi, jota pyörittää somalialaistaustaiset henkilöt.
    Suomalaisilla työttömillä mukaanlukien nuoret, jotka eivät ole ensimmäiseenkään työpaikkaan päässeet, on vahva into saada sellainen. Onkohan esteenä suomalaisperäinen nimi. Työnantajat kun ovat ennakkoluuloisia. Lähipiiristäni nuori suomalaistyttö haki samanalaista työpaikkaa kuin tuttavasi. Pitkän etsiskelyn työpaikka toki löytyi.

    Ehkä tuomisit ystäväsi turhan jyrkästi. Nuorten tokaisut "vois ajaa noiden yli" tai "tosta pitää saada piste" ovat todella vitsejä . Tokaisut sanotaan vitsillä, joskin ehkä mauttomalla. Sellaisia nuoret ovat. Kertaakaan en ole heidän nähnyt toteuttavan möläystään. Pojat nyt ovat poikia.

    Toki kahvilassa maleksiminen voi todellakin johtua siitä, etteivät he saa töitä. Tai sitten hakeminen on unohtunut..
    Maleksivat suomalaiset kotiäidit ovat usein äitiyislomalla, jolta he palaavat töihin. Somalialaistaustaisia kotiäitejä niissä ei tosiaankaa näy, Johtuneeko kulttuurista, jonka mukaan miehillä olisi määräävä asema perheessä.

    Tuskin Ahmed paha on. Ei ole naapurin Erkkikään.En voi ymmärtää miksei meiltä löydy töitä nuorillemme vaikka maahanmuuttajille niitä pedataan, Kuinka monta vuotta (vuosikymmentä) työllisyystilanteen muuttumista pitää odottaa.

    Suomalaiset eivät tunnetusti hanki lapsia kuin sen verran, jonka he pystyvät elättämään.Poikkeuksia toki löytyy kuten kaikessa, "Suomi saa maahanmuuttajista enemmän varoja kuin käyttää heihin", Tuo on minulle tosiaankin aivan uutta tietoa.

    Minusta itsenäisyyden luopumisen vaara ei ole ontuva termi löytyyhän meiltä kaikilta sukulaismiehiä, jotka viettivät parhaan nuoruutensa rintamalla. Ne, jotka eivät kaatuneet menettivät terveytensä. Eikö heidän työtään tulisi kunnioittaa. He taistelivat Suomen puolesta, jotta saisimme pitää maamme. Markasta ei olisi saanut luopua. Pitääkö meidän odottaa kunnes olemme menettäneet kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti allekirjoittamani salassapitosopimus estää minua puhumasta asiakkaistamme, joten en voi meidän asiakkaiden nimiä paljastaa. Tässä on kuitenkin erään somalialaistaustaisen yrittäjän haastattelu: http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/yrittaja-abdi-osman-sosiaaliturva-pois-turvapaikanhakijoilta/1721927

      "Pojat nyt ovat poikia", tuttuni on kylläkin tyttö ja on ihan avoimesti rasisti. Tuo nyt oli vain yksi kommentti muiden joukossa. Tosiaan ystävyys ei päättynyt rasismin takia, vaikka sitä piirrettä hänessä inhosinkin.

      Luen tällä hetkellä pääsykokeisiin ja yhdessä tieteellisessä artikkelissa puhutaan ryhmien välisistä ennakkoluuloista ja niihin vaikuttamisesta. Seuraava teksti on suora kopio artikkelista: "Suomen ensimmäisessä kenttäkokeellisessa rekrytointisyrjintätutkimuksessa vertailtiin suomalaisten ja venäläisten kohdalla sitä, miten etninen alkuperä vaikutti työpaikan saantiin (Larja ym., 2012). Tutkimuksessa yhtä pätevät suomalaiset ja venäläiset valetyöntekijät hakivat 1200:aa avointa työpaikkaa. Tulokset osoittivat, että päästäkseen haastatteluun työnhakijat, joilla on venäläinen nimi, joutuvat lähettämään kaksi kertaa enemmän työhakemuksia verrattuna työnhakijoihin, joilla on suomalainen nimi". Voin kuvitella, että somalialaisella nimellä työnhakeminen on vieläkin vaikeampaa...

      En todellakaan väheksy veteraaneja ja niitä, jotka ovat taistelleet itsenäisyyden puolesta! Kommentillani viittasin siihen, että en pidä Suomea enää itsenäisenä. Itsenäisen valtion tunnusmerkkeihin kuuluvat mm. oma valuutta ja pankkijärjestelmä, oma lainsäädäntövalta, oma politiikkakoneisto ja oikeus itse määrätä ulkopoliittista suhteistaan, omat puolustusvoimat, kansallinen itsemääräysoikeus, oma lippu, vaakuna ja kansallislaulu, kansainvälinen tunnustus ja vahvistetut rajat. EU:n myötä edellä mainituista seikoista meillä on jäljellä enää oma lippu, vaakuna ja kanssallislaulu, omat puolustusvoimat ja kansainvälinen tunnustus ja vahvistetut rajat. Toki saamme vielä itse tehdä ja muuttaa lakeja, mutta EU:n direktiivit ovat kaikille jäsenmaille pakollisia ja ne ylittävät kansalliset lait, joten käytännössä lainsäädäntömme päätetään Brysselissä... tätä tarkoitin ontuvalla ilmaisulla.

      Meidän ei pidä odottaa, että menetämme kaiken. Sunnuntain vaalit ovat oiva keino vaikuttaa, mihin suuntaan isänmaamme tulevaisuus kallistuu!

      Poista
  9. Vaalit on käyty ja tasavallan presidenttimme sanoin vääriä vaaleja ei ole. Siihen on tyytyminen. Tulokseen olemme itse vaikuttaneet.
    Olet allekirjoittanut omalaatuisen sopimuksen, yksityisen henkilön henkilökohtaisten asioiden julkituominen on kiellettyä.Ilman erityistä kieltoakin normaali ihminen sen ymmärtää. Nimen toki voi mainita. Myös yrityksen nimen voi mainita. Suomenyritysrekisterissä on paljon yritykseen liittyviä asioita.Yritysrekisteri on julkinen.
    Mikäli yrityksen nimeä ei saa mainita herää ihmetys ja epäily.
    Yritysten perustamisvaikeudet johtuvat syistä, jotka usein johtuvat kulttuurista. Ravintolaan ei voi hankkia anniskelulupia,olutta ei voi kuljettaa. Suomalaiset eivät niihin kuulema tulisi. Varsin kaukonäköistä.
    Tulisiko ensin kokeilla ja sitten arvioida asiat uudelleen.Mikäli Suomessa olisi ns. Islam-pankki parannusta saataisiin aikaan. Näinkö?Korkoa pankki ei peri sillä koronmaksu ei kuulu kulttuuriin. Lähin pankki lienee Britanniassa.Kannattaisiko muuttaa hyvän asian perään.
    Kulttuurin rajoitteista on niin yritysten kuin yksityishenkilöiden elämän kohdalla paljon esimerkkejä.
    Miehillä ja naisilla on erioikeudet. Niinpä suomalaistyttö voi seurustella somalipojan kanssa, somalityttö ei suomalaispojan kanssa. Nuoret tytötkin kulkevat huivit päässä. Poikien kohdalla ei minkäälaista pukukukoodia näytä olevan.
    Sinänsä rasismia en ole nuorten joukossa havainnut. Siinä ne pojat paiskovat keskenään käsiänsä toverillisesti kaikessa sovussa. Samoissa joukoissa nuo näyttävät olevan.
    Kyllä. EU:sta on monesta asiasta "kiittäminen".Ei pidä kuitenkaan vain sokeasti hyväksyä kaikkea menetettyä vaan yrittää pitää kiinni siitä mitä vielä on jäljellä.

    VastaaPoista
  10. Olet nyt ymmärtänyt salassapitosopimukseni väärin. Sillä suojellaan yritystä, jossa työskentelen - ei niinkään asiakkaitamme, vaikka se estääkin minua levittämästä asiakkaidemme tietoja eteenpäin. Yritysrekisteri on tosiaan julkinen ja tilintarkastajakin on tosiaan julkista tietoa. Minulle on hieman epäselvää, mistä asioista puhuminen sopimukseni kieltää, joten olen pidättäytynyt puhumasta asiakkaistamme mitään. Näin minua ei ainakaan voida syyttää asiakkaiden tietojen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että olen ymmärtänyt salassapitosopimuksesi väärin mutta niin taidat olla sinäkin tai tarkemmin, et ole ymmärtänyt ollenkaan.Nimeään ei pidä kirjoittaa paperiin jonka sisältöä ei ymmärrä. Ilman erillisen salassapitosopimuksen allekirjoittamistakin tulee ymmärtää asioiden ja asioiden ero. Jokaiseen työpaikkaan mennessäni olen allekirjoittanut ko sopimuksen. Se ei kuitenkaan kiellä yrityksen nimen tai toimialan mainitsemista. Edelleenkin. Mikäli yrityksen nimeä ei saa mainita herää ihmetys ja epäily.

      Poista
  11. Sopimuksessa lukee seuraavanlaisesti: "Luottamuksellisilla tiedoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä jokaista
    teknistä, kaupallista, tietoteknistä järjestelmä kuvausta, asiakas- tai toimittajarekisteriä tai muunlaista tietoa huolimatta siitä onko se dokumentoitu vai ei."
    Asiakasrekisterillä tarkoitetaan käsittääkseni juurikin asiakkaidemme nimien mainitseminen. En ymmärrä, miksi se aiheuttaisi kovaa ihmetystä ja epäilyä.
    Saat yritysrekisteristä kaikkien yritysten tietoja ja mm. vastuuhenkilöiden kansallisuudet yms. Et kuitenkaan voi etsiä esimerkikse somalialaisten yrittäjien yritysten nimiä, vaan sinun täytyisi tietää ne etukäteen. Luulisin, että tämä on sitä varten, ettei jotakin yritystä voisi syrjiä pelkästään omistajien kansallisuuden perusteella.

    VastaaPoista
  12. En ymmärrä edelleenkään."Sopimuksella suojellaan yritystä, jossa työskentelen - ei niinkään asiakkaitamme ...." Aina kun yrityksen nimeä ei saa mainita herää todellakin ihmetys ja epäily.
    Mitä salattavaa on yrityksen NIMESSÄ? Puhun myös yrityksestä, jossa työskentelet, ei kai sekin kuulu salattaviin.Vaikuttaa edelleenkin siltä ettet ole aivan varma mikä on sopimuksen sisältö.Miksi esim somalialaisten omistamien yritysten nimet ovat sellaisia ettei niitä saa mainita. Se, että tulisi julki kuinka paljon he ovat perustaneet yrityksiä, vähentäisi epäluuloja. Eikö se olisi yksinkertaista. Maassa olisi rauha ja ihmisillä olisi toisiansa kohtaan hyvä tahto.
    Tuo ikuinen vetoaminen somalialaisten syrjintään ............. On muitakin syrjintä perusteita kuten mm. ikä tai sukupuoli. Lisäksi on positiivista syrjintää." Helsingin kaupunki haluaa lisätä maahanmuuttajien määrää työvoimassaan. Helsinki harjoittaa työhönotossa niin sanottua positiivista erityiskohtelua, kertoo maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander.
    Ohjeistus tekee mahdolliseksi sen, että maahanmuuttajaa suositaan rekrytoinnissa, jos hakijat ovat tasavahvoja.
    Kaupunki on kertonut pyrkivänsä palkkaamaan maahanmuuttajia työntekijöiksi samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukasmäärässä."

    Erityiskohtelu on sekin rasismia!

    Perustuslain 6§:n mukaan: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen,uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olet oikeassa siitä, etten TÄYSIN ymmärrä sopimukseni sisältöä ja sen takia vältänkin puhumasta liikoja, ettei minua voida jälkikäteen syyttää mistään. Työnantajani nimi ei ole mitenkään salaista tietoa vaan ihan omasta valinnastani jätän kertomatta työpaikkani nimen. Minä kun itse päätän mitä henkilökohtaista tietoa jaan internetissä. Nyt olet jotenkin ymmärtänyt, etten suostuisi kertomaan asiakkaamme nimiä heidän maahanmuuttajataustaisten omistajien takia. Ei, minä en kerro yhdenkään asiakkaamme nimeä, oli sen omistaja vaikka itse Sauli Niinistö. Internet on tietoa pullollaan ja jos asia sinua kiinnostaa niin ole hyvä ja ota itse asioista selvää. Tässä sinulle kuitenkin yksi sivu, jolla kerrotaan somali yrittäjien lukumääristä jne: http://www.kvartti.fi/fi/artikkelit/somalialaisten-maahanmuuttajien-tyollistymisessa-ja-yrittajyysaktiivisuudessa-maiden

      Annoit esimerkin "positiivisesta syrjimisetä". Tuossa ei ole tapahtunut minkäänlaista syrjimistä! Työnantaja saa ainakin toistaiseksi valita itse työntekijänsä. Syrjimisestä olisi silloin kyse, jos Helsingin kaupunki palkkaisi maahanmuuttajan, vaikka tarjolla olisi parempia kantasuomalaisia hakijoita.

      En nyt oikein ymmärrä pointtejasi. Et ole tyytyväinen, jos maahanmuuttajat ovat työttöminä. Et ole silloinkaan tyytyväinen, jos Helsingin kaupunki haluaa parantaa maahanmuuttajien työttömyyttä.

      Poista
    2. Kuka on oikeutettu samaan turvapaikan Suomesta. Kuka nämä valitsee. Millä perusteella Ahmed pelastetaan mutta samoissa oloissa elävä Muhamed jätetään sodan ja tautien jalkoihin. Kuka tai ketkä nukkuvat yönsä hyvin näiden päätösten jälkeen.
      Eikö olisi reilumpaa viedä apua maahan, jossa sitä tarvitaan. Eivätkö ne, jotka ovat saaneet koulutusta esimerkiksi Suomessa olisi "velvoitettuja" ainakin moraalisesti menemään kotimaahansa auttamaan sinne jääneitä.
      Kun maista, joissa on sotia tuodaan kansalaisia pois eikö se mahdollista sodat. Eikö niinkin yksinkertaista asiaa kuin väestönkasvun hillitsemisen opetusta olisi asiallista viedä kolmansiin maihin. Silloin autetaan niin autettavia kuin auttajiakin.
      Miksi yksinkertaisista asioista tehdään monimutkaisia. Miksi ei ajatella omilla aivoilla vaan keskustellaan sitaateilla, siis muiden mielipiteillä.
      Kuka hyötyy ja miten tai mitä hyvää kapeakatseisuudella ollaan saavinaan kun ajetaan takaa asiaa ehkä hieman laput silmillä eikä katsota asiaa laajemmin.

      Poista
  13. "Tänä syksynä on tapahtunut näitä "katujengi hyökkäyksiä", joissa tekijät ovat olleet pääosin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Teot ovat vastenmielisiä ja tekijöiden tulee vastata teoistaan. Näen kuitenkin tekojen taustalla suomalaisten rasismin aiheuttamaa katkeroitumista ja vihaa, joka nyt purkautui aivan väärillä tavoilla. Mikä siinä on niin vaikeaa kohdella toisia arvostavasti ja kunnioittavasti, puolin ja toisin?"

    https://youtu.be/fCLCkSG6RxA

    VastaaPoista
  14. "Tämä video on poistettu, koska se rikkoo YouTuben haitallista tai vaarallista sisältöä koskevaa käytäntöä."
    Samalla kun totuuden kieltää niin tietää sen olevan totta. Totta, video sisälsi VAARALLISTA käytöstä. Vastaavia videoita, jotka kertovat turvapaikanhakijoiden väkivaltaisesta käytöksestä valtaväestöä kohtaan on netti täynnä. Kaikkia niitä ei voi poistaa vaikka ne sisältävätkin vaarallista sisältöä. Valitettavasti aiheet niiden lataamisen estämiseksi eivät näytä loppuvan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Bee Venom - luonnon oma botox voide!

Luin jonkin aikaa sitten Iltalehdestä Bee Venom -voiteesta, joka sisältää mehiläisen myrkkyä, joka kohottaa kasvoja ilman kipua ja pistoksia. Tämäkin voide on tullut tavallisen kuluttajan tietoisuuteen julkkisten ansioista ja esimerkiksi Victoria Beckham, Kate Middleton ja Kylie Minogue vannovat Bee Venomin nimeen. Suhtaudun kauneusleikkauksiin erittäin kriittisesti, enkä ikinä voisi kuvitella ottavani botox-pistosta tai muita kirurgisia korjausleikkauksia. Sen takia on ehkä jopa ristiriitaista pyrkiä hankkimaan botox vaikutus voiteen avulla. Voidetta tosin käytetään ulkoisesti, eikä siitä tule yhtä keinotekoista ilmettä mitä botox-pistokset joillekin aiheuttaa. Kohdallani tuotteen testaamiseen ajoi silkka uteliaisuus. Minusta on kiinnostavaa, että yksi voide voisi saada niin näkyviä tuloksia aikaan, että syvätkin rypyt tasottuisi. Olen tähän mennessä säästynyt rypyiltä muutamaa otsaryppyä lukuunottamatta, eikä minulla ole oikeaa tarvetta kasvojen kohotukselle. Enemmänkin odotan vo

Superhelpot viinerit

  Tein eilen näitä todella helppoja viinereitä, joiden teko luonnistuu myös kokemattomilta leipojilta. Viinereihin tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: lehtitaikinaa, vaniljakreemijauhetta ja säilykehedelmää. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria koristeeksi. Kaikki raaka-aineet saa kaupasta, joten näitä viinereitä varten ei tarvitse itse tehdä juuri mitään. Monille saattaa vaniljakreemijauhe olla tuntematon tuote. Itse olen käyttänyt Sallisen valmistamaa kreemijauhetta, jota saa ostettua hyvin varustelluista päivittäiskaupoista. Itse vaniljakreemin tekeminen on erittäin helppoa. Kreemijauhetta lisätään 1dl kolmeen desiin vettä ja vatkataan viitisen minuuttia. Valmiin kreemin voi paistaa ja pakastaa. 1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Levyt voi sulattaa joko huoneenlämmössä tai mikrossa sulatusteholla. 2. Valmista vaniljakreemijauhe. Viinereihin riittää 4dl valmista kreemiä, eli sekoita 1dl kreemijauhetta kolmeen desiin vettä. 3. Leikkaa lehtitaikina levyt pu

Operaatio hiusten kasvatus!

Olen jo pikkutytöstä saakka haaveillut pitkistä hiuksista. Ongelmanani on se, että hiukset kasvavat aina tiettyyn pituuteen, jolloin latvoja on pakko siistiä enkä saa niitä kasvamaan oikein pitkiksi. Toki hiuksia voisi kasvattaa vaikka kuinka pitkiksi, mutta huonokuntoiset latvat ei ole kovin kaunista katseltavaa. Vuoden alussa googletin keinoja kasvattaa hiuksia ja törmäsin keskustelupalstaan, jossa puhuttiin biotiinista ja sen vaikutuksesta hiusten kasvuun. Biotiini aktivoi hiusjuuren soluja tuottamaan keratiinia, jolloin hius kasvaa. Keskustelupalstalla jotkut kertoivat syövänsä eläimille tarkoitettua biotiini -valmisteita, koska ne sisältävät moninkertaisen määrän biotiinia ihmisten tabletteihin verrattuna ja sen lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia kuin ihmisten ravintolisät. Muiden kokemukset vaikuttivat niin lupaavilta, että päätin ottaa selvää tuosta eläimille tarkoitetusta biotiinista. Biotin Forte -tabletit Biotiini, metioniini- ja sinkkivalmiste ylläpitää turkin,