Siirry pääsisältöön

Reseptit

Proteiinibanaaniletut

Vietän parhaillaan toista lomaviikkoani ja olen pitänyt myös kirjoittamisesta taukoa. Lomani aikana en ole tosin paljoa puuhannut; muutaman yön olin siskopuoleni luona Kotkassa, mutta muuten olen ollut kotosalla ja vain nauttinut vapaasta. Lomani aikana olen kuitenkin pohtinut paljonkin omaa syömistäni ja millaisia valintoja teen ruoan suhteen. Luultavasti jokainen haluaisi syödä terveellisesti, mutta toteutus ei aina onnistu. Omana paheenani pidän einesruokia, joita olen ostanut töihin evääksi. Ne nyt vain ovat helppo ostaa illalla tai ennen töitä, eikä tarvitse murehtia eväiden tekoa. Mielelläni söisin kuitenkin töissä ruokaa, jota ei ole pakattu säilöntäkaasuun. Otan aina tähteitä mukaan silloin kun niitä jää, mutta mieheni jäljiltä yleensä ei jää tähteitä. Näin lomaillessa einesruoat ovat jääneet kokonaan pois ruokavaliosta ja hyvä niin!
Einesruokien poisjäännin lisäksi olen tehnyt terveellisempiä valintoja. Yritän aina pitää kotona hedelmiä tarjolla, mutta silti herkkuja on tullut ostettua turhan paljon. Eräänä iltana kun mieleni teki makeaa, mutta jääkaappi oli lähes tyhjä, keksin hyvän korvikkeen karkeille ja sipseille. Tutkin kaappeja makeanhimo silmissäni ja aloin pohtia, voisiko banaaneista, kananmunista ja maidosta saada jotain hyvää - lähes muuta syötävää ei kaapeista löytynytkään. Lopulta keksin tehdä banaanilettuja, jotka veisivät makeanhimoni ja kaikenlisäksi olisivat terveellisiä! 

Proteiinibanaaniletut

1 banaani
2 kananmunaa
(0,5-1tl vaniliinisokeria)
Paistamiseen rasvaa.
Maustamiseen voi käyttää esimerkiksi kanelia, kaardemummaa ja neilikkaa.


  • Muussaa banaani ja sekoita kananmunat sen joukkoon. Mausta haluamallasi tavalla ja paista lettupannussa.


Letut itsessään eivät ole kovin makeita, varsinkaan jos ei lisää yhtään sokeria. Olen kuitenkin lettujen päälle lisännyt hunajaa, joka sopii hyvin lettujen kanssa ja vie makeanhimoni mennessään. Hunajan sijasta päälle voi laittaa esimerkiksi marjoja, kermavaahtoa tai rahkaa - oikeastaan kaikkea mitä mielikuvitus vain keksii. Jos haluaa pitää letut tervellisinä, ei kannata lisätä päälle sokeria tai hilloa.
Ensimmäisillä kerroilla en käyttänyt sokeria lainkaan ja mieheni ei välittänyt paljoakaan letuista. Hänen mielestään ne olivat liian mauttomia. Sen jälkeen olen kokeillut lettujen tekoa erilaisilla variaatioilla ja omasta mielestäni parhaat letut syntyvät silloin, kun taikinaan lisätään hippusen kanelia, kaardemummaa ja neilikkaa. Yritän välttää turhaa sokeria ja sen vuoksi olen lisännyt ainoastaan puoli teelusikallista yhden banaanin taikinaan.
En ole  pysynyt enää laskuissa siitä, kuinka monesti olen lettuja parin viikon aikana tehnyt. Niin monena iltana olen tehnyt banaaniletut iltapalaksi ja minulla on tälläkin hetkellä banaaneja ja kananmunia odottamassa... tosin ei ne kauan nurkissa tule pyörimään ;)

 

 

KFC kanaa ja coleslaw


Innostuin pari vuotta sitten muiden maiden ruokakulttuureista ja tuolloin päätin tehdä joka viikko jollekin maalle tyypillistä ruokaa. Ensimmäisellä viikolla tein KFC kanaa, jota olin jo pitkään himoinnut. Seuraavalla viikolla tein mielikuvituksellisesti bratwurstia ja pekoni-hapankaalia, jonka jälkeen innostukseni laantui. Selasin muutama päivä sitten vanhaa blogiani, jonne olin laittanut ohjeen tästä KFC tyylisestä kanasta. Ajattelin taas tutustua ulkomaisiin ruokakulttuureihin, mutta tällä kertaa teen noita vieraita ruokia vain kerran kuussa, jotta innostus ei pääty yhtä nopeasti kuin kanan lento. Otan mielellään ehdotuksia maista, joiden ruokiin tutustun! Tässä kuitenkin näiden KFC kanojen ohje.


Olen jo jonkun aikaa haaveillut KFC kanasta. Valitettavasti Suomessa ei vielä ole kyseisen pikaruokaketjun ravintolaa, joten päätin tehdä KFC tyylistä kanaa itse. Ohjeen löysin suosikki ruokablogistani Pastanjauhantaa (http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2008/04/kotikokin-kfc-friteerattu-kananfile.html). Muutin ohjetta hieman, koska pakastimestani löytyi 1,5 kiloa kanan siipi, koipi ja reisipaloja. Sen takia nelinkertaistin ohjeen taikinan.

Friteerattu kananfile á la KFC
Broilerin siipi, koipi ja reisipaloja 1,5kg
4 rkl curry-jauhetta
3,5 tl cayenne-pippuria
yrttejä (esim. oregano, timjami, rakuuna, tuore persilja)
4-8 kynttä valkosipulia hienonnettuna (minulta valkosipuli loppui kesken, joten käytin lisäksi kuivattua valkosipulirouhetta)
4 muna
9,6 dl (4 cup) vehnäjauhoa (itse lisäsin jauhot silmämääräisesti)
suolaa, pippuria
ruokaöljyä paistamiseen
Sekoita suola, pippuri, mausteet, valkosipuli, muna ja n. 8 ruokalusikallista vettä. Yrttien kanssa voi olla luova ja käyttää sellaisia, joista muutenkin pitää. Yrttejä kannattaa aina laittaa hieman enemmän kuin alun perin ajatteli, ne kun ovat maultaan niin kovin mietoja.
Sekoita ainekset niin, että yrtit ja mausteet ovat kohtuullisen tasaisesti kiinni kananpalojen pinnassa. Lisää tämän jälkeen jauhot vähitellen mukaan. Pyörittele ja painele jauhoa kanan pintaan niin, että ne ovat kauttaaltaan peittyneet. Ideaalinen lopputulos on kuiva muttei pölisevän jauhoinen. Jos seos menee liian kuivaksi, voit aina lisätä tilkan vettä. Tavoitteena on, että jauho-mausteseos istuu kanan pinnassa kohtuullisen napakasti.
Omistan rasvankeittimen ja paistoin kanat siinä muutama kerrallaan. Kanat tulisi paistaa 180 asteisessa öljyssä ja n. 7-12 minuttia. Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä isompi kana, sitä kauemmin sitä pitää paistaa.
Valuta palat lopuksi talouspaperin päällä liiasta öljystä. Kuten friteeratessa yleensä, ruoan pintaan jäävä öljy imeytyy muuten nopeasti pintakerrokseen ja nuljuttaa muuten niin rapean frittiruoan nutisevan pehmeäksi.
Kanojen kylkeen sopii erinomaisesti coleslaw, jota teinkin.

Coleslaw
1 kupillinen (2,4 dl) raastettua kaalta
1 kupillinen karkeaksi raastettua porkkanaa
puolikas, pieni, ohueksi viipaloitu sipuli
puoli kupillista majoneesia
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
½ tl sellerinsiemeniä (lähikaupastamme ei löytynyt sellerinsiemeniä, joten korvasin ne sinapinsiemenillä)
¼ tl suolaa
1/8 tl cayenne-pippuria

Tein coleslawistakin suuremman annoksen kun yllä lukee. Loppuja sitten syötiin leivän päällä.
Kanojen ja coleslawin kylkeen ostin vielä Rainbow'n BBQ ristikkoperunoita.
Yleensä en pidä ollenkaan mausteisteisista ruuista, mutta nämä kyllä maistui todella hyville! Oli se verran aikaa vievää touhua, että näitä ei kovin usein voi tehdä.

 

 

Superhelpot viinerit

 


Tein eilen näitä todella helppoja viinereitä, joiden teko luonnistuu myös kokemattomilta leipojilta. Viinereihin tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: lehtitaikinaa, vaniljakreemijauhetta ja säilykehedelmää. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria koristeeksi.
Kaikki raaka-aineet saa kaupasta, joten näitä viinereitä varten ei tarvitse itse tehdä juuri mitään. Monille saattaa vaniljakreemijauhe olla tuntematon tuote. Itse olen käyttänyt Sallisen valmistamaa kreemijauhetta, jota saa ostettua hyvin varustelluista päivittäiskaupoista.

Itse vaniljakreemin tekeminen on erittäin helppoa. Kreemijauhetta lisätään 1dl kolmeen desiin vettä ja vatkataan viitisen minuuttia. Valmiin kreemin voi paistaa ja pakastaa.
1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Levyt voi sulattaa joko huoneenlämmössä tai mikrossa sulatusteholla.
2. Valmista vaniljakreemijauhe. Viinereihin riittää 4dl valmista kreemiä, eli sekoita 1dl kreemijauhetta kolmeen desiin vettä.
3. Leikkaa lehtitaikina levyt puoliksi, lisää jokaiseen levyyn ruokalusikallinen vaniljakreemiä ja lopuksi kreemin päälle asetetaan säilykehedelmä.
4. Paista viinereitä 225 asteessa noin 15 min ajan. Kiertoilmauunissa 200 astetta riittää.

Olen tehnyt näitä viinereitä nyt muutaman kerran ja aion jatkossa pitää pakkasessa aina varmuuden vuoksi lehtitaikinalevyjä. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin saamme yllätysvieraita tai makeanhimo vaatii nopeaa tyydytystä.

 

Jauheliha-nachopaistos

 
Minulla on pakkanen täynnä lihaa ja päätin tänään tehdä jonkun jauheliharuoan. Halusin tehdä jotakin nopeaa ja sellaista, mitä en ollut vielä tehnyt. Lopulta päädyin kokeilemaan Hellapoliisin jauhelija-nachopaistoksen reseptiä.

Raaka-aineet

 Iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
400g jauhelihaa
2 tl tacomaustetta
1 prk tomaattimurskaa (400g)
200-300g salsakastiketta
200-300g nachoja

Juustokastike

50g margariinia
½ dl vehnäjauhoja
½ l maitoa
250g juustoraastetta, josta osa tulee pinnalle


  • Paloittele sipuli. Lisää kuumalle pannulle sipulit, valkosipulimurska ja lopuksi jauheliha. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää tacomauste, salsakastike ja tomaattimurska joukkoon.
  • Anna jauhelijaseuoksen muhia viitisen minuuttia miedolla lämmöllä
  • Aloita valmistamaan juustokastiketta. Sulata alkuksi margariini ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja maito vähän kerrallaan. Lämmitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Lisää joukkoon juusto.
  • Jaa uunivuokaan vuorotellen nachoja, jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Lopuksi ripottele loput juustoraasteesta pinnalle.
  • Paista paistosta 250 asteessa grillivastus päällä noin 10 min.
Tarjoa paistoksen lisäksi tuoretta salaattia ja ranskankermaa.
 

Kaurainen omenapiirakka


Näin syyskuussa voi viimeistään sanoa, että syksy on tullut. Syksyyn taas kuuluu ehdottomasti omenapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Omenapiirakoista on monia erilaisia reseptejä, mutta oma suosikkini on murutaikinaan tehty piirakka. Tällä kertaa tein kauraisen murutaikinan. Lisäksi korvasin puolidesiä vehnäjauhoja mantelijauheella.



Raaka-aineet:
100g voita
1 kananmuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa

kanelia

Muruseos:
 50g voita
½ dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita

  • Sekoita tehosekoittimella pehmeä voi, muna, sokeri, hiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe.
  • Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoalle.
  • Kuori ja viipaloi omenat ja lisää ne sitten tasaisesti taikinan päälle. Ripottele kanelia omenoiden päälle.

Muruseos
  • Sulata voi ja sekoita joukkoon sokerit ja hiutaleet.
  • Ripottele seos tasaisesti omenoiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa (kiertoilmauunissa 180 asteessa) n. 25 min.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.



Vadelmabronies



 
Lupasin kaverilleni leipoa jotakin hyvää, ja päätin leipoa vadelmabrownien, jonka reseptin löysin kotikokista. Reseptissä ainesosat ilmoitettiin grammoissa, mutta en omista keittiövaakaa, joten muutin grammat silmämääräisesti deseiksi. Pelkäsin pilaavani koko leivonnaisen sooloilullani, mutta kyllä ohjeella brownie syntyi! 

Raaka-aineet

2,5dl ruokokidesokeria
1 dl aitoa kaakaojauhetta
125g voita
2 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 til vaniljasokeria
200g jäisiä vadelmia
(tomusokeria pinnalle, kermavaahtoa päälle)


  • Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kaakaojauhe ja sokeri.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään
  • Lisää jäähtyneeseen voisekoitukseen kananmunat ja jauhosekoitus. Lisää lopuksi jäiset vadelmat.
  • Voitele irtopohjavuoka ja ripottele voin päälle korppujauhoja, jottei pohja ja reunat jää vuokaan kiinni.
  • Lisää taikina vuokaan ja tasoita se sileäksi.
  • Paista brownieta uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen 30-40 minuuttia.
  • Siivilöi brownien päälle halutessasi tomusokeria.
  • Anna brownien vetäytyä ennen tarjoilua

Arvio

Brownie maistuu vadelmaiselta mutakakulta. Itse pidin leivoksessa siitä, ettei se ole liian makea. Kaverini kehui leivosta kovasti.



Kasvisgratiini




Syön paljon lihaa, mutta toisinaan on mukava tehdä myös kasvisruokia. Tänään testasin kasvisgratiinin tekoa seuraavan reseptin mukaan.

Raaka-aineet:

500g kukkakaalia
500g parsakaalia
4 porkkanaa
Puolikas kesäkurpitsa
1 sipuli
2 tomaattia
2,5 dl ruokakermaa
Puoli pakettia koskenlaskija sulatejuustoa
1,5 dl juustoraastetta
Kasvisliemikuutio
Suolaa ja pippuria

• Paloittele kukka- ja parsakaali, porkkanat ja kesäkurpitsa. Keitä ne vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuuti.
• Voitele suuri vuoka ja lisää siivilöidyt kasvikset sinne.
• Pilko sipuli ja paloittele tomaatit. Lisää ne sitten vuokaan.
• Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää sulatejuusto joukkoon pieninä nokareina. Sekoita koko ajan, jottei kerma pala pohjaan. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
• Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
• Ripottele juusto pinnalle. 

Paista 200C (kiertoilmauunissa 180C) uunin keskitasolla noin 40min tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Bee Venom - luonnon oma botox voide!

Luin jonkin aikaa sitten Iltalehdestä Bee Venom -voiteesta, joka sisältää mehiläisen myrkkyä, joka kohottaa kasvoja ilman kipua ja pistoksia. Tämäkin voide on tullut tavallisen kuluttajan tietoisuuteen julkkisten ansioista ja esimerkiksi Victoria Beckham, Kate Middleton ja Kylie Minogue vannovat Bee Venomin nimeen. Suhtaudun kauneusleikkauksiin erittäin kriittisesti, enkä ikinä voisi kuvitella ottavani botox-pistosta tai muita kirurgisia korjausleikkauksia. Sen takia on ehkä jopa ristiriitaista pyrkiä hankkimaan botox vaikutus voiteen avulla. Voidetta tosin käytetään ulkoisesti, eikä siitä tule yhtä keinotekoista ilmettä mitä botox-pistokset joillekin aiheuttaa. Kohdallani tuotteen testaamiseen ajoi silkka uteliaisuus. Minusta on kiinnostavaa, että yksi voide voisi saada niin näkyviä tuloksia aikaan, että syvätkin rypyt tasottuisi. Olen tähän mennessä säästynyt rypyiltä muutamaa otsaryppyä lukuunottamatta, eikä minulla ole oikeaa tarvetta kasvojen kohotukselle. Enemmänkin odotan vo

Superhelpot viinerit

  Tein eilen näitä todella helppoja viinereitä, joiden teko luonnistuu myös kokemattomilta leipojilta. Viinereihin tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: lehtitaikinaa, vaniljakreemijauhetta ja säilykehedelmää. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria koristeeksi. Kaikki raaka-aineet saa kaupasta, joten näitä viinereitä varten ei tarvitse itse tehdä juuri mitään. Monille saattaa vaniljakreemijauhe olla tuntematon tuote. Itse olen käyttänyt Sallisen valmistamaa kreemijauhetta, jota saa ostettua hyvin varustelluista päivittäiskaupoista. Itse vaniljakreemin tekeminen on erittäin helppoa. Kreemijauhetta lisätään 1dl kolmeen desiin vettä ja vatkataan viitisen minuuttia. Valmiin kreemin voi paistaa ja pakastaa. 1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Levyt voi sulattaa joko huoneenlämmössä tai mikrossa sulatusteholla. 2. Valmista vaniljakreemijauhe. Viinereihin riittää 4dl valmista kreemiä, eli sekoita 1dl kreemijauhetta kolmeen desiin vettä. 3. Leikkaa lehtitaikina levyt pu

Operaatio hiusten kasvatus!

Olen jo pikkutytöstä saakka haaveillut pitkistä hiuksista. Ongelmanani on se, että hiukset kasvavat aina tiettyyn pituuteen, jolloin latvoja on pakko siistiä enkä saa niitä kasvamaan oikein pitkiksi. Toki hiuksia voisi kasvattaa vaikka kuinka pitkiksi, mutta huonokuntoiset latvat ei ole kovin kaunista katseltavaa. Vuoden alussa googletin keinoja kasvattaa hiuksia ja törmäsin keskustelupalstaan, jossa puhuttiin biotiinista ja sen vaikutuksesta hiusten kasvuun. Biotiini aktivoi hiusjuuren soluja tuottamaan keratiinia, jolloin hius kasvaa. Keskustelupalstalla jotkut kertoivat syövänsä eläimille tarkoitettua biotiini -valmisteita, koska ne sisältävät moninkertaisen määrän biotiinia ihmisten tabletteihin verrattuna ja sen lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia kuin ihmisten ravintolisät. Muiden kokemukset vaikuttivat niin lupaavilta, että päätin ottaa selvää tuosta eläimille tarkoitetusta biotiinista. Biotin Forte -tabletit Biotiini, metioniini- ja sinkkivalmiste ylläpitää turkin,