Siirry pääsisältöön

Pyykinpesun ABC

Minulla on huomenna tentti pesu- ja puhdistusaineista ja kurssi on tähän mennessä ollut itselleni hankalin. Kyseisellä kurssilla ei riitä, että kuuntelee luennoilla ja menee lukematta tenttiin, mikä on tähän asti toiminut itselläni yllättävän hyvin. Olen nimittäin saanut kolmosen lähes joka kurssista ja eräästä kurssista, johon luin jopa kolme tuntia, sain vitosen. Mutta pesu- ja puhdistusaineista joudun opiskelemaan urakalla, jotta saisin edes tuon kolmosen. Siksi päätin kirjoittaa postauksen pyykinpesusta. Saan samalla kerrattua ja jaettua lukijoille ehkä tuntemattomemmista aiheista tietoa.

Uskon, että tästä ohjeesta on apua pesuainepurkkien sisältöjen tulkitsemiseen!

A - AIKA

Aikaa tarvitaan:

  • pinnan kastumiseen
  • pinta-aktiivisten aineiden (tensidien) kulkeutumiseen rajapinnoille
  • jotta lika ehtii reagoida veden ja pesuaineen kanssa
Puhdistusaikaan vaikuttavat mm:
  • lian ominaisuudet ja määrä
  • pesutapahtuman olosuheet; pH, mekaniikka, puhdistuksen tekniikka...


E - ENTSYYMIT

Ovat katalysaattoreita, eli ne nopeuttavat ja aloittavat reaktioita. Entsyymit edesauttavat pyykinpesua matalemmilla lämpötiloilla yhtä tehokkaasti kuin korkeammilla. Ne voivat toimia useaan kertaan pesun aikana, jolloin niitä tarvitaan vain pieniä määriä.
Saattavat aiheuttaa herkkäihoisille allergiaoireita, jonka vuoksi hienopesulle tarkoitetuissa pesuaineissa ei ole entsyymejä.

F - FOSFAATIT

Fosfaatit pehmentävät vettä, sitovat kalsium- ja magnesiumioneja, pilkkovat ja kantavat likaa, tehostavat tensidien toimintaa ja alentavat emäksisyyttä.

Fosfaatit rehevöittävät vesistöjä, jonka vuoksi ne kiellettiin pyykinpesussa EU:n tasolla vuonna 2013. Kielto koskee ainoastaan kotitalouksia. Suomessa vesi on pehmeää, joten vettä ei tarvitse erikseen pehmentää

Fosfaatit voidaan korvata zeoliitilla (kts. kohta Z!), orgaanisilla kompleksinmuodostajilla ja

H - HUUHTELUAINE

Huuhteluaineita käytetään, jotta pyykki tuntuisi pehmeämmältä, tuoksuisi paremmalta eikä sähköstyisi. Huuhteluaine ei sovi tietyille materiaaleille, kuten elastaanille ja vettähylkiville tekstiileille (gore-tex). Se heikentää pyyhkeiden vedenimemiskykyä. Huuhteluaineen voi korvata kokonaisuudessa etikalla, joka on myös ekologisempi vaihtoehto. Etikka ei myöskään vie vedenimukykyä. Pyykin saa myös pehmeämmäksi rumpukuivauksella, silittämisellä ja mankeloinnilla. Omasta mielestäni huuhteluaine on ainoastaan rahojen ja luonnonvarojen hukkausta.

K - KIRJOPYYKIN PESUAINE

Ei (pitäisi) sisältää valkaisuaineita, jotta värit eivät haalene. Olen kuitenkin nähnyt myytävänä pesuaineita, joissa on myös ollut valkaisuaineita. Ne tuskin muutamalla pesukerralla aiheuttaa värien haalenemista, mutta jatkuvalla käytöllä värit haalenevat.

Kirjopyykin pesuaineet saattavat sen sijaan sisältää optisia kirkasteita (kts. kohta O!)

L - LÄMPÖTILA

Lämpötilan noustessa molekyylien lämpöliike lisääntyy ja vetysidos katkeaa, jolloin pesuaine pääsee vaikuttamaan.
Entsyymit toimivat jo matalissa lämpötiloissa.
Rasvat vaativat usein vähintään kuudenkymmenen asteen pesun.

M - MISELLI

Tensidien hydrofobiset (vesipakoiset) päät kiinnittyvät likaan ja hydrofiiliset päät muodostavat lian ympärille misellin, joka irroittaa rasvat materiaalista. Misellit kantavat likaa pesuliuoksessa estäen niitä kiinnittymästä takaisin

O - OPTISET KIRKASTEET

Saavat värit _näyttämään_ kirkkaimmilta ja kellertävät tekstiilit valkoisilta. Eivät todellisuudessa muuta tekstiilin väriä, mutta huijaavat silmää luulemaan värien olevan kirkkaampia tai valkeampia.

P - PUHDISTUSTAPAHTUMA

Puhdistustapahtumassa puretaan lian kiinnittymismekanismeja! Eri tyyppiset liat vaativat erilaisia aineita, jotka purkavat

R - RASVALIKA

Poistamiseen tarvitaan peseviä ainesosia, jotka pilkkovat rasvaa
- rasva: pilkkomiseen tarvitaan emäksiä tai liuotteita
- öljy: pilkkomiseen tarvitaan liuotteita.
Ionittomat tensidit toimivat hyvin rasvalikaan, mutta usein pahojen rasvatahrojen poisto vaatii erillistä tahra-alueen käsittelyä tai korkeaa pesulämpötilaa (vähintään 60 astetta).

S - SINNERIN YMPYRÄ


http://www.atescoindustrialhygiene.com/media/wysiwyg/sinner-circle.jpg
Pesutapahtumassa pitää Sinnerin mukaan olla lämpöä, kemiaa (pesuaine), aikaa ja mekaniikkaa. Kun yhtä vähennetään, toista on lisättävä.

Mekaniikalla tarkoitetaan jonkinlaista liike-energiaa. Pesukoneessa sitä aiheuttaa vesi ja pyörivä rumpu ja käsinpesussa mekaniikkaa voidaan lisätä käsikäyttöisillä välineillä.












T - TENSIDIT

Ovat pinta-aktiivisia aineita, jotka toimivat rajapinnoilla pienentäen pintajännitystä. Koostuvat hydrofiilisestä ja hydrofobisesta päästä. Hydrofiilinen pää on vesihakuinen, hydrofobinen pää on vesipakoinen. Asettuvat rajapinnoille niin, että vesihakuinen pää asettuu vesiliuokseen päin ja vesipakoinen pää likaan päin.

Irroittavat likaa tunkeutumalla lian ja sen alustan väliin. Estävät lian takaisinlaskeutumista muodostamalla misellejä (kts. kohta M!).

Anioniset, ionittomat, kationiset ja amfoteeriset ionit eroavat toisistaan siinä, minkälaisen sähkövarauksen ne saavat aikaan pesuliuoksessa. Anionisten tensidien pää saa negatiivisen varauksen, kationisten tensidien pää saa positiivisen varauksen, ionittomissa tensideissä ei ole aktiivisia ioneja ja amfoteeriset tensidit toimivat tilanteen mukaan sekä anionisina että kationisina

V - VALKAISU

Valkopyykin pesuaineissa on usein valkaisevia aineita, mutta joissain pesuaineissa saattaa olla myös optisia kirkasteita. Näiden ero on siinä, että valkaisuaine todella valkaisee tekstiilin kun optiset kirkasteet vain saavat aikaan illuusion valkeammasta pyykistä.

Pesuaineiden valkaisu perustuu yleensä hapetus-pelkistysreaktiolle, jolloin paketin kyljessä on maininta happeen perustuvista valkaisuaineista. Tapahtumassa on kyse kemiallisesta reaktiosta, jossa yksi tai useampi elektroni siirtyvät atomista toiselle eli valkaisussa värit siirtyvät pesuliuokseen. Hapetuksessa aineen hapetusluku kasvaa ja hapettuva aine luovuttaa elektroneja pelkistyvälle aineelle. Pelkistymisessä tapahtumat menevät päin vastoin. Hapetus ja pelkistyminen tapahtuvat aina samanaikaisesti.

Myös kloorilla voidaan valkaista tekstiilejä, mutta se ei sovellu kaikille materiaaleille. Kloori myös haurastuttaa tekstiilejä ja siitä muodostuu haitallisia höyryjä. Sen vuoksi käsin valkaistaessa kloori tulee lisätä viileään veteen.

W - WILDBRETTIN YMPYRÄ

Wildbrettin mukaan puhdistukseen kuuluu lika, lämpötila, kemia, mekaniikka, aika ja puhdistuskohde. Ympyrä on muuten samanlainen kuin Sinnerin ympyrä, mutta siinä on lisäksi lika ja puhdistuskohde. Näillä viitataan siihen, että erilaiset likatyypit ja tekstiilit vaativat erilaisia puhdistusaineita.

Y - YMPÄRISTÖMERKKI

Suomessa käytettäviä virallisia ympäristömerkkejä ovat Pohjoismainen Joutsenmerkki ja EU:n kukkamerkki. Näiden merkkien myöntämisperuiden kriteerit on laadittu lukuisille tuotteille ja merkin myöntämiseen vaaditut vaatimukset ovat tiukat. Kriteereitä tarkistetaan ja tiukennetaan noin viiden vuoden välein. Merkkien hakeminen on vapaaehtoista.



Kuvat: http://joutsenmerkki.fi/wp-content/uploads/2013/06/Joutsen-logo_jpg.jpg
http://www.hel.fi/hel2/ymk/julkaisut/oppaat/ympopas/gif/kukka2.gif

Z - ZEOLIITTI

Ovat huokoisia mineraaleja, joita voi myös keinotekoiseksi saveksi kutsua. Sitä käytetään pesuaineissa vedenpehmennykseen. Zeoliitti korvaa fosfaatteja, sillä se ei rehevöitä vesistöjä. Zeoliitti kuitenkin sakkautuu pesukoneisiin, mutta se vältetään pesemällä pyykinpesukone tyhjänä niin kuumalla ohjelmalla kuin koneella on mahdollista pestä.

Ö - ÖLJYPOHJAINEN LIKA

Lian pilkkomiseen tarvitaan liuotteita. Liuotteena puhdistusaineissa käytetään esim. alkoholia, kuten etanolia ja isopropanolia tai bensiinityyppisiä hiilivetyjä, kuten raskasbensiiniä tai mineraalitärpättiä. Liuotteita käytetään joko sellaisenaan tahrojen poistoon tai puhdistusaineisiin yhdistettyinä.


Lisäksi vedellä on suuri rooli pesutapahtumassa!
Vesi kostuttaa likaa ja puhdistettavan pinnan, kuljettaa likaa sekä pesu- ja puhdistuainetta, liuottaa vesiliukosia tahroja ja pesuainetta, sitoo hienojakoista likaa, huuhtoo lika- ja pesuainejäämiä, aikaansaa mekaanista energiaa, tuo pesutapahtumaan lämpöenergiaa ha omaa itsessään jo kemiallista reaktiota.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Bee Venom - luonnon oma botox voide!

Luin jonkin aikaa sitten Iltalehdestä Bee Venom -voiteesta, joka sisältää mehiläisen myrkkyä, joka kohottaa kasvoja ilman kipua ja pistoksia. Tämäkin voide on tullut tavallisen kuluttajan tietoisuuteen julkkisten ansioista ja esimerkiksi Victoria Beckham, Kate Middleton ja Kylie Minogue vannovat Bee Venomin nimeen. Suhtaudun kauneusleikkauksiin erittäin kriittisesti, enkä ikinä voisi kuvitella ottavani botox-pistosta tai muita kirurgisia korjausleikkauksia. Sen takia on ehkä jopa ristiriitaista pyrkiä hankkimaan botox vaikutus voiteen avulla. Voidetta tosin käytetään ulkoisesti, eikä siitä tule yhtä keinotekoista ilmettä mitä botox-pistokset joillekin aiheuttaa. Kohdallani tuotteen testaamiseen ajoi silkka uteliaisuus. Minusta on kiinnostavaa, että yksi voide voisi saada niin näkyviä tuloksia aikaan, että syvätkin rypyt tasottuisi. Olen tähän mennessä säästynyt rypyiltä muutamaa otsaryppyä lukuunottamatta, eikä minulla ole oikeaa tarvetta kasvojen kohotukselle. Enemmänkin odotan vo

Superhelpot viinerit

  Tein eilen näitä todella helppoja viinereitä, joiden teko luonnistuu myös kokemattomilta leipojilta. Viinereihin tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: lehtitaikinaa, vaniljakreemijauhetta ja säilykehedelmää. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria koristeeksi. Kaikki raaka-aineet saa kaupasta, joten näitä viinereitä varten ei tarvitse itse tehdä juuri mitään. Monille saattaa vaniljakreemijauhe olla tuntematon tuote. Itse olen käyttänyt Sallisen valmistamaa kreemijauhetta, jota saa ostettua hyvin varustelluista päivittäiskaupoista. Itse vaniljakreemin tekeminen on erittäin helppoa. Kreemijauhetta lisätään 1dl kolmeen desiin vettä ja vatkataan viitisen minuuttia. Valmiin kreemin voi paistaa ja pakastaa. 1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Levyt voi sulattaa joko huoneenlämmössä tai mikrossa sulatusteholla. 2. Valmista vaniljakreemijauhe. Viinereihin riittää 4dl valmista kreemiä, eli sekoita 1dl kreemijauhetta kolmeen desiin vettä. 3. Leikkaa lehtitaikina levyt pu

Operaatio hiusten kasvatus!

Olen jo pikkutytöstä saakka haaveillut pitkistä hiuksista. Ongelmanani on se, että hiukset kasvavat aina tiettyyn pituuteen, jolloin latvoja on pakko siistiä enkä saa niitä kasvamaan oikein pitkiksi. Toki hiuksia voisi kasvattaa vaikka kuinka pitkiksi, mutta huonokuntoiset latvat ei ole kovin kaunista katseltavaa. Vuoden alussa googletin keinoja kasvattaa hiuksia ja törmäsin keskustelupalstaan, jossa puhuttiin biotiinista ja sen vaikutuksesta hiusten kasvuun. Biotiini aktivoi hiusjuuren soluja tuottamaan keratiinia, jolloin hius kasvaa. Keskustelupalstalla jotkut kertoivat syövänsä eläimille tarkoitettua biotiini -valmisteita, koska ne sisältävät moninkertaisen määrän biotiinia ihmisten tabletteihin verrattuna ja sen lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia kuin ihmisten ravintolisät. Muiden kokemukset vaikuttivat niin lupaavilta, että päätin ottaa selvää tuosta eläimille tarkoitetusta biotiinista. Biotin Forte -tabletit Biotiini, metioniini- ja sinkkivalmiste ylläpitää turkin,