Siirry pääsisältöön

Blogien sulautuminen

Päätin kesällä, että alan pitää blogia. Pohdin tuolloin erilaisten blogien välillä ja lopulta tein päätöksen alkaa pitämään kokkailu- ja leivontablogia. Ruoanlaittajana olen hieman laiska, mutta leipominen on minulle mukavaa harrastusta. Ehdin pitää blogia muutaman kuukauden, ennen kuin perustin tämän rottakoe -blogin. Idean tähän blogiini sain testailtuani uusia kauneudenhoitotuotteita ja mieleeni tuli jakaa tietoa muillekin. Kahden blogin pitäminen on kuitenkin hankalempaa kuin yhden, joten eilen pitkän pohdinnan jälkeen päätin yhdistää blogit yhdeksi lifestyle blogiksi. Tällä tavoin pystyn paremmin tuottamaan lukijoille luettavaa säännöllisin väliajoin. Siirrän Kokkailua ja bloggailua -blogini tekstit tähän ja sen jälkeen jätän hyvästit alkuperäiselle blogilleni. Toivottavasti viihdytte uudistetun blogini parissa!


Ruoka alkaa olla nykyään jo todella kallista ja siihen uppoaa suuri osa palkasta. Kokosin alle neuvoja, joilla ruokamenoissa voi hieman säästää.

  • Viimeisen käyttöpäivän lähestyessä kannattaa ostaa alennettua lihaa ja pakastaa se. Liha pysyy pakastettuna kuukausia hyvänä.
  • Jos lähelläsi on leipomo, käy sen tehtaanmyymälässä. Leipomoiden myymälöistä saa usein leipää todella halvalla. Leipää voi myös pakastaa.
  • Tee kerralla iso satsi ruokaa. Ruokaa voi ottaa seuraavana päivänä evääksi töihin tai pakastaa loput ruoat.
  • Mene kauppaan ostoslistan kanssa. Heräteostokset minimoituu, kun ostat vain listan tuotteet. 
  • Älä mene kauppaan nälkäisenä.
  • Jos haluat välttämättä juoda mehuja, suosi tiivistemehuja. Yhdestä pullosta saa monta litraa valmista mehua.
  • Tarkkaile ruokakaupassa tuotteiden kilohintoja. Usein pienemmät paketit ovat halvempia, mutta kilohinnalta kalliimpia kuin suuremmat pakkaukset.
  • Suosi kausituotteita. Esimerkiksi vihannekset ovat kesällä halvempia suuremman tarjonnan vuoksi.
  • Älä osta eineksiä. Säästät pitkän pennin tekemällä ruoan itse. Edullisia ruokia ovat esimerkiksi pastat, makaroonilaatikko ja keitot.
  • Käy kaupassa pari kertaa viikossa. Mukaan tarttuu vähemmän heräteostoksia, kun käyt harvemmin kaupassa.
  • Kauppojen omat bonus-kortit nostavat aina ruoan hintaa. Korteista hyötyvät eniten perheelliset. Yksineläjien kannattaa suosia Lidliä.
  • Ruoanlaitto välineissä kannattaa panostaa laatuun.  Laadukkaat välineet on kalliimpia, mutta maksavat pitkäkestoisuudellaan itsensä takaisin.
  • Hyvä keino hyödyntää "jämäruoat" on tehdä pitsa. Pitsan täytteeksi sopii vaikka mitä!
Tuleeko teille muita hyviä keinoja säästää ruokakuluissa?


Kaurainen omenapiirakka


Näin syyskuussa voi viimeistään sanoa, että syksy on tullut. Syksyyn taas kuuluu ehdottomasti omenapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Omenapiirakoista on monia erilaisia reseptejä, mutta oma suosikkini on murutaikinaan tehty piirakka. Tällä kertaa tein kauraisen murutaikinan. Lisäksi korvasin puolidesiä vehnäjauhoja mantelijauheella.



Raaka-aineet:
100g voita
1 kananmuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa

kanelia

Muruseos:
 50g voita
½ dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita

  • Sekoita tehosekoittimella pehmeä voi, muna, sokeri, hiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe.
  • Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoalle.
  • Kuori ja viipaloi omenat ja lisää ne sitten tasaisesti taikinan päälle. Ripottele kanelia omenoiden päälle.

Muruseos
  • Sulata voi ja sekoita joukkoon sokerit ja hiutaleet.
  • Ripottele seos tasaisesti omenoiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa (kiertoilmauunissa 180 asteessa) n. 25 min.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.



Vadelmabronies



 
Lupasin kaverilleni leipoa jotakin hyvää, ja päätin leipoa vadelmabrownien, jonka reseptin löysin kotikokista. Reseptissä ainesosat ilmoitettiin grammoissa, mutta en omista keittiövaakaa, joten muutin grammat silmämääräisesti deseiksi. Pelkäsin pilaavani koko leivonnaisen sooloilullani, mutta kyllä ohjeella brownie syntyi! 

Raaka-aineet

2,5dl ruokokidesokeria
1 dl aitoa kaakaojauhetta
125g voita
2 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 til vaniljasokeria
200g jäisiä vadelmia
(tomusokeria pinnalle, kermavaahtoa päälle)


  • Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kaakaojauhe ja sokeri.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään
  • Lisää jäähtyneeseen voisekoitukseen kananmunat ja jauhosekoitus. Lisää lopuksi jäiset vadelmat.
  • Voitele irtopohjavuoka ja ripottele voin päälle korppujauhoja, jottei pohja ja reunat jää vuokaan kiinni.
  • Lisää taikina vuokaan ja tasoita se sileäksi.
  • Paista brownieta uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen 30-40 minuuttia.
  • Siivilöi brownien päälle halutessasi tomusokeria.
  • Anna brownien vetäytyä ennen tarjoilua

Arvio

Brownie maistuu vadelmaiselta mutakakulta. Itse pidin leivoksessa siitä, ettei se ole liian makea. Kaverini kehui leivosta kovasti.



Kasvisgratiini




Syön paljon lihaa, mutta toisinaan on mukava tehdä myös kasvisruokia. Tänään testasin kasvisgratiinin tekoa seuraavan reseptin mukaan.

Raaka-aineet:

500g kukkakaalia
500g parsakaalia
4 porkkanaa
Puolikas kesäkurpitsa
1 sipuli
2 tomaattia
2,5 dl ruokakermaa
Puoli pakettia koskenlaskija sulatejuustoa
1,5 dl juustoraastetta
Kasvisliemikuutio
Suolaa ja pippuria

• Paloittele kukka- ja parsakaali, porkkanat ja kesäkurpitsa. Keitä ne vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuuti.
• Voitele suuri vuoka ja lisää siivilöidyt kasvikset sinne.
• Pilko sipuli ja paloittele tomaatit. Lisää ne sitten vuokaan.
• Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää sulatejuusto joukkoon pieninä nokareina. Sekoita koko ajan, jottei kerma pala pohjaan. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
• Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
• Ripottele juusto pinnalle. 

Paista 200C (kiertoilmauunissa 180C) uunin keskitasolla noin 40min tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Bee Venom - luonnon oma botox voide!

Luin jonkin aikaa sitten Iltalehdestä Bee Venom -voiteesta, joka sisältää mehiläisen myrkkyä, joka kohottaa kasvoja ilman kipua ja pistoksia. Tämäkin voide on tullut tavallisen kuluttajan tietoisuuteen julkkisten ansioista ja esimerkiksi Victoria Beckham, Kate Middleton ja Kylie Minogue vannovat Bee Venomin nimeen. Suhtaudun kauneusleikkauksiin erittäin kriittisesti, enkä ikinä voisi kuvitella ottavani botox-pistosta tai muita kirurgisia korjausleikkauksia. Sen takia on ehkä jopa ristiriitaista pyrkiä hankkimaan botox vaikutus voiteen avulla. Voidetta tosin käytetään ulkoisesti, eikä siitä tule yhtä keinotekoista ilmettä mitä botox-pistokset joillekin aiheuttaa. Kohdallani tuotteen testaamiseen ajoi silkka uteliaisuus. Minusta on kiinnostavaa, että yksi voide voisi saada niin näkyviä tuloksia aikaan, että syvätkin rypyt tasottuisi. Olen tähän mennessä säästynyt rypyiltä muutamaa otsaryppyä lukuunottamatta, eikä minulla ole oikeaa tarvetta kasvojen kohotukselle. Enemmänkin odotan vo

Superhelpot viinerit

  Tein eilen näitä todella helppoja viinereitä, joiden teko luonnistuu myös kokemattomilta leipojilta. Viinereihin tarvitaan vain kolmea raaka-ainetta: lehtitaikinaa, vaniljakreemijauhetta ja säilykehedelmää. Päälle voi halutessaan ripotella tomusokeria koristeeksi. Kaikki raaka-aineet saa kaupasta, joten näitä viinereitä varten ei tarvitse itse tehdä juuri mitään. Monille saattaa vaniljakreemijauhe olla tuntematon tuote. Itse olen käyttänyt Sallisen valmistamaa kreemijauhetta, jota saa ostettua hyvin varustelluista päivittäiskaupoista. Itse vaniljakreemin tekeminen on erittäin helppoa. Kreemijauhetta lisätään 1dl kolmeen desiin vettä ja vatkataan viitisen minuuttia. Valmiin kreemin voi paistaa ja pakastaa. 1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Levyt voi sulattaa joko huoneenlämmössä tai mikrossa sulatusteholla. 2. Valmista vaniljakreemijauhe. Viinereihin riittää 4dl valmista kreemiä, eli sekoita 1dl kreemijauhetta kolmeen desiin vettä. 3. Leikkaa lehtitaikina levyt pu

Operaatio hiusten kasvatus!

Olen jo pikkutytöstä saakka haaveillut pitkistä hiuksista. Ongelmanani on se, että hiukset kasvavat aina tiettyyn pituuteen, jolloin latvoja on pakko siistiä enkä saa niitä kasvamaan oikein pitkiksi. Toki hiuksia voisi kasvattaa vaikka kuinka pitkiksi, mutta huonokuntoiset latvat ei ole kovin kaunista katseltavaa. Vuoden alussa googletin keinoja kasvattaa hiuksia ja törmäsin keskustelupalstaan, jossa puhuttiin biotiinista ja sen vaikutuksesta hiusten kasvuun. Biotiini aktivoi hiusjuuren soluja tuottamaan keratiinia, jolloin hius kasvaa. Keskustelupalstalla jotkut kertoivat syövänsä eläimille tarkoitettua biotiini -valmisteita, koska ne sisältävät moninkertaisen määrän biotiinia ihmisten tabletteihin verrattuna ja sen lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia kuin ihmisten ravintolisät. Muiden kokemukset vaikuttivat niin lupaavilta, että päätin ottaa selvää tuosta eläimille tarkoitetusta biotiinista. Biotin Forte -tabletit Biotiini, metioniini- ja sinkkivalmiste ylläpitää turkin,