Päätin kesällä, että alan pitää blogia. Pohdin tuolloin erilaisten blogien välillä ja lopulta tein päätöksen alkaa pitämään kokkailu- ja leivontablogia. Ruoanlaittajana olen hieman laiska, mutta leipominen on minulle mukavaa harrastusta. Ehdin pitää blogia muutaman kuukauden, ennen kuin perustin tämän rottakoe -blogin. Idean tähän blogiini sain testailtuani uusia kauneudenhoitotuotteita ja mieleeni tuli jakaa tietoa muillekin. Kahden blogin pitäminen on kuitenkin hankalempaa kuin yhden, joten eilen pitkän pohdinnan jälkeen päätin yhdistää blogit yhdeksi lifestyle blogiksi. Tällä tavoin pystyn paremmin tuottamaan lukijoille luettavaa säännöllisin väliajoin. Siirrän Kokkailua ja bloggailua -blogini tekstit tähän ja sen jälkeen jätän hyvästit alkuperäiselle blogilleni. Toivottavasti viihdytte uudistetun blogini parissa!
Ruoka alkaa olla nykyään jo todella kallista ja siihen uppoaa suuri osa palkasta. Kokosin alle neuvoja, joilla ruokamenoissa voi hieman säästää.
Näin syyskuussa voi viimeistään sanoa, että syksy on tullut. Syksyyn taas kuuluu ehdottomasti omenapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Omenapiirakoista on monia erilaisia reseptejä, mutta oma suosikkini on murutaikinaan tehty piirakka. Tällä kertaa tein kauraisen murutaikinan. Lisäksi korvasin puolidesiä vehnäjauhoja mantelijauheella.
Raaka-aineet:
100g voita
1 kananmuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa
kanelia
Muruseos:
50g voita
½ dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita
Muruseos
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Arvio
Brownie maistuu vadelmaiselta mutakakulta. Itse pidin leivoksessa siitä, ettei se ole liian makea. Kaverini kehui leivosta kovasti.
Ruoka alkaa olla nykyään jo todella kallista ja siihen uppoaa suuri osa palkasta. Kokosin alle neuvoja, joilla ruokamenoissa voi hieman säästää.
- Viimeisen käyttöpäivän lähestyessä kannattaa ostaa alennettua lihaa ja pakastaa se. Liha pysyy pakastettuna kuukausia hyvänä.
- Jos lähelläsi on leipomo, käy sen tehtaanmyymälässä. Leipomoiden myymälöistä saa usein leipää todella halvalla. Leipää voi myös pakastaa.
- Tee kerralla iso satsi ruokaa. Ruokaa voi ottaa seuraavana päivänä evääksi töihin tai pakastaa loput ruoat.
- Mene kauppaan ostoslistan kanssa. Heräteostokset minimoituu, kun ostat vain listan tuotteet.
- Älä mene kauppaan nälkäisenä.
- Jos haluat välttämättä juoda mehuja, suosi tiivistemehuja. Yhdestä pullosta saa monta litraa valmista mehua.
- Tarkkaile ruokakaupassa tuotteiden kilohintoja. Usein pienemmät paketit ovat halvempia, mutta kilohinnalta kalliimpia kuin suuremmat pakkaukset.
- Suosi kausituotteita. Esimerkiksi vihannekset ovat kesällä halvempia suuremman tarjonnan vuoksi.
- Älä osta eineksiä. Säästät pitkän pennin tekemällä ruoan itse. Edullisia ruokia ovat esimerkiksi pastat, makaroonilaatikko ja keitot.
- Käy kaupassa pari kertaa viikossa. Mukaan tarttuu vähemmän heräteostoksia, kun käyt harvemmin kaupassa.
- Kauppojen omat bonus-kortit nostavat aina ruoan hintaa. Korteista hyötyvät eniten perheelliset. Yksineläjien kannattaa suosia Lidliä.
- Ruoanlaitto välineissä kannattaa panostaa laatuun. Laadukkaat välineet on kalliimpia, mutta maksavat pitkäkestoisuudellaan itsensä takaisin.
- Hyvä keino hyödyntää "jämäruoat" on tehdä pitsa. Pitsan täytteeksi sopii vaikka mitä!
Kaurainen omenapiirakka
Näin syyskuussa voi viimeistään sanoa, että syksy on tullut. Syksyyn taas kuuluu ehdottomasti omenapiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Omenapiirakoista on monia erilaisia reseptejä, mutta oma suosikkini on murutaikinaan tehty piirakka. Tällä kertaa tein kauraisen murutaikinan. Lisäksi korvasin puolidesiä vehnäjauhoja mantelijauheella.
Raaka-aineet:
100g voita
1 kananmuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa
kanelia
Muruseos:
50g voita
½ dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita
- Sekoita tehosekoittimella pehmeä voi, muna, sokeri, hiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe.
- Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoalle.
- Kuori ja viipaloi omenat ja lisää ne sitten tasaisesti taikinan päälle. Ripottele kanelia omenoiden päälle.
Muruseos
- Sulata voi ja sekoita joukkoon sokerit ja hiutaleet.
- Ripottele seos tasaisesti omenoiden päälle.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Vadelmabronies
Lupasin
kaverilleni leipoa jotakin hyvää, ja päätin leipoa vadelmabrownien,
jonka reseptin löysin kotikokista. Reseptissä ainesosat ilmoitettiin
grammoissa, mutta en omista keittiövaakaa, joten muutin grammat
silmämääräisesti deseiksi. Pelkäsin pilaavani koko leivonnaisen
sooloilullani, mutta kyllä ohjeella brownie syntyi!
Raaka-aineet
2,5dl ruokokidesokeria
1 dl aitoa kaakaojauhetta
125g voita
2 kpl kananmunia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 til vaniljasokeria
200g jäisiä vadelmia
(tomusokeria pinnalle, kermavaahtoa päälle)
- Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kaakaojauhe ja sokeri.
- Sekoita kuivat aineet keskenään
- Lisää jäähtyneeseen voisekoitukseen kananmunat ja jauhosekoitus. Lisää lopuksi jäiset vadelmat.
- Voitele irtopohjavuoka ja ripottele voin päälle korppujauhoja, jottei pohja ja reunat jää vuokaan kiinni.
- Lisää taikina vuokaan ja tasoita se sileäksi.
- Paista brownieta uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen 30-40 minuuttia.
- Siivilöi brownien päälle halutessasi tomusokeria.
- Anna brownien vetäytyä ennen tarjoilua
Arvio
Brownie maistuu vadelmaiselta mutakakulta. Itse pidin leivoksessa siitä, ettei se ole liian makea. Kaverini kehui leivosta kovasti.
Kasvisgratiini
Syön
paljon lihaa, mutta toisinaan on mukava tehdä myös kasvisruokia. Tänään
testasin kasvisgratiinin tekoa seuraavan reseptin mukaan.
Raaka-aineet:
500g kukkakaalia
500g parsakaalia
4 porkkanaa
Puolikas kesäkurpitsa
1 sipuli
2 tomaattia
2,5 dl ruokakermaa
Puoli pakettia koskenlaskija sulatejuustoa
1,5 dl juustoraastetta
Kasvisliemikuutio
Suolaa ja pippuria
500g parsakaalia
4 porkkanaa
Puolikas kesäkurpitsa
1 sipuli
2 tomaattia
2,5 dl ruokakermaa
Puoli pakettia koskenlaskija sulatejuustoa
1,5 dl juustoraastetta
Kasvisliemikuutio
Suolaa ja pippuria
• Paloittele kukka- ja parsakaali, porkkanat ja kesäkurpitsa. Keitä ne vedessä, johon on lisätty kasvisliemikuuti.
• Voitele suuri vuoka ja lisää siivilöidyt kasvikset sinne.
• Pilko sipuli ja paloittele tomaatit. Lisää ne sitten vuokaan.
• Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää sulatejuusto joukkoon pieninä nokareina. Sekoita koko ajan, jottei kerma pala pohjaan. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
• Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
• Ripottele juusto pinnalle.
• Voitele suuri vuoka ja lisää siivilöidyt kasvikset sinne.
• Pilko sipuli ja paloittele tomaatit. Lisää ne sitten vuokaan.
• Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää sulatejuusto joukkoon pieninä nokareina. Sekoita koko ajan, jottei kerma pala pohjaan. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
• Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.
• Ripottele juusto pinnalle.
Paista 200C (kiertoilmauunissa 180C) uunin keskitasolla noin 40min tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Kommentit
Lähetä kommentti